A hitelkárosultak hiénái

A hitelkárosultak hiénáiA hitelkárosultak hiénái

A legtöbben azt gondolják, hogy a válság nagy nyertesei a bankok. Az alábbi történet talán egy kicsit árnyalja ezt a képet.

Nemrégiben a az egyik barátom elvesztette a munkahelyét. Mivel a házukon jelzálogkölcsön volt, eddig sem volt egyszerű a “frankos” hitelük törlesztése, de a munkahely elvesztése miatt ez a teher óriásira nőtt. Egyszerű ember lévén a házon levő hitel törlesztését tartotta a legfontosabbnak, de a kölcsön mellé kapott hitelkártya havi részleteit már nem tudta kigazdálkodni. A bank többször felszólította a hitelkártya tartozás rendezésére, aztán csend lett…

Hamarosan azonban robbant a bomba: A barátom kapott egy levelet, amelyben nem a bank, hanem egy másik követeléskezelő (faktoring) cég értesítette, hogy megvásárolták az ő ötszázezer forintos hitelkártya tartozását. Ezért most nekik tartozik egymillió egyszáznegyvenzezer forinttal, amit évi 34%-os kamattal növekszik.

Számoljunk együtt!

Egy szakértő véleménye szerint, a bank a hitelkártya követelést maximum 10%-os áron értékesítette a faktoring cégnek.  Vagyis kevesebb, mint százezer forintot fizetett érte a zöld színű faktoring cég. Ezek után a kifizetett összeg több mint tízszeresét követelik az adóson, plusz az évi közel négyszázezer forint kamatot. Vagyis miközben veszített a bank is,  a faktoring cég egyetlen év alatt is a sokszorosát keresik meg a befektetett összegnek.

De a jó szándékuk bizonyítékául felajánlottak a barátomnak egy hosszú távú részletfizetési lehetőséget. Így röpke tíz év alatt, közel ötmillió forintot fizetne be a zöld “hiénának” a néhány tízezer forintért megvásárolt adósságért.

Na ez ám az igazi üzlet. Ez az extraprofit. De ez ellen senki nem emeli fel a szavát, pedig ehhez képest az uzsorás is igazi emberbarát.

Ebből már futja napi 10 telefonhívásra. Ebből már futja hetente odaküldeni valakit, aki zaklatja a szerencsétlen családot, és meg is teszik rendszeresen. Ráadásul a megkeresést és a telefonálást is plusz költségként felszámolják a az áldozatnak.

Augustus császár mondása jut eszembe:

“A birkát csak nyírni kell, nem borotválni.”

Ez a módszer számomra olyan, mintha a bírkát megnyírnák, borotválnák, majd végül megnyúznák. Sőt, a nagyobb haszon érdekében, mindezt magának kellene elvégeznie úgy, hogy közben még énekével szórakoztassa is a nagyérdeműt.

Ennél még a hiénák is emberségesebbek. Megesznek és kész. Nem évekig szívják a vérét az embernek. Mi lesz ennek az eredménye?

Miután a barátomat figyelmeztették, hogy ez a tartozása nem évül el, és a gyermekei is örökölhetik, úgy döntött itt hagyja ezt az országot. Most már keresi azt a helyet, ahol élni fognak. Azt mondja, nincsenek nagy elvárásai.

Csak hagyják élni…

Én magam csak elgondolkodok azon, hogy miért éri meg ennek az országnak, hogy a polgárait állandóan kiszolgáltatja. Miért nem szabályozza valaki a faktoring cégek hasznát és módszereit? Miért kell egy rossz döntésért élete végéig fizetnie valakinek, míg egy céget felszámolnak és annyi? Megint megvárjuk, míg százezrek fogják elhagyni ezt az országot?

Ha neked is vannak kérdéseid, nyomj egy lájkot, és oszd meg, hátha eljut azokhoz, akik választ adhatnak!

Bejegyzést írta: Pinezits Csaba

Hirdető elérhetőségi adatai:
Név: Pinezits Csaba
Telefonszám: 06-70/329-8550
Email: iroda@elerhetoingatlanok.com

Hozzászólások

 1. Balogh Andorné hozzászólása:

  Nekem is volt egy hitelkártya tartozásom, kamatostól 615.720.-Ft, melyet az OTP Faktoring Zrt. megvásárolt. A múlt héten kaptam egy részletfizetési megállapodást tőlük, mely az alábbiakat tartalmazta: leírták, hogy mennyi az összes fennálló tartozásom összege,azaz 615.720.-Ft, melyre 96 havi részletfizetést engedélyeznek az alábbiak szerint:
  95 alkalommal 17.995.-Ft, 1 alkalommal 25.694.-Ft. Ez összesen: 1.735.219.-Ft lesz.
  Amennyiben fizetési kötelezettségemnek nem teszek eleget, megszűnik a részletfizetés és a tartozás teljes összegét jogi úton követelhetik, melynek költségei természetesen engem terhelnek.
  Az összegen és a határidőn nem lehet módosítani UTÓLAG, ugyanis kértem, hogy 10.-e helyett 12.-e legyen a befizetési határidő, mert akkor kapom a nyugdíjat. Nem értem hogy mi az, hogy UTÓLAG, mivel még nem küldtem vissza a megállapodás aláírt példányát. Akkor ez nem egy két fél közötti megállapodás, hanem egy egyoldalú szerződés, ami akkor is létrejön, ha nem küldöm vissza az aláírt példányt. Teljesen kiszolgáltatottak vagyunk, nem egyenrangú félként kezelnek bennünket a bankok és a követeléskezelő cégek, holott egy szerződés létrejöttéhez két egyenrangú fél kell.
  Én is azon a véleményen vagyok, hogy szabályozni kellene a faktoring cégek működését és hasznát. Magyarországon úgy tudom, hogy az uzsorásokat büntetik, vagy ez csak a magánszemélyekre vonatkozik?

 2. György Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Csaba!
  Sajnos nagyon sok hasonló élettörténetet ismerek Február óta. Megoldás a cselekvő összefogásban van.Érdemes tanulmányozni kasler arpad.hu lapján A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM rövid és hosszú távú programját.ill dijmentes jogi tanácsért hívjanak 20 55 66 512 Nem félni!!! Itthon Maradni.

  Üdv.:

 3. Nagypálné hozzászólása:

  A behajtó cégnek nem kell fizetni, nincs joga behajtásra, jövedelem levonásra, cég felszámolására.
  Egyet tehet, felkeres egy közjegyzőt akitől fizetési meghagyás kibocsájtását kéri. A közjegyző megküldi az adósnak ezen iratot, amelynek 15 napon belül ellent kell mondani írásban a meghagyást küldő közjegyzőnél. Az ellentmondás amennyiben nem saját kézzel írott, két tanú aláírásával szükséges ellátni ahhoz, hogy érvényes legyen. Ezután 2 dolog történhet, vagy félre állnak, vagy bírósági eljárást kezdeményeznek a követelés érvényesítése érdekében. Mostanra tudható, nagy számmal ezek az ügyletek szerződései is érvénytelenek ha van egyáltalán, mert nem felelnek meg a Hitel és pénzügyi törvény pénzkölcsön szerződésre vonatkozó kikötéseknek. Célszerű olyan jogi képviselőhöz fordulni aki ért a hitelszerződésekre vonatkozó jogszabályok alkalmazásához. További sok sikert kívánok!

Hozzászólás beküldése

*